Vikten av Hälsan

 

Förbjuda socker i skolor, för att förhindra barnfetma, det skulle visst diskuteras i aktuellt ikväll, det ska bli otroligt intressant att höra, kan nog bli lite mer tankar om detta under kvällen, och kanske skapas det så mycket att det fler inlägg om detta imorgon… Frågan är om det hjälper att förbjuda där, kanske, i alla fall en bit på vägen men är de medvetna om det dolda då? Som finns i den färdiga maten, ketchup, färdiga köttbullar, flingor etc.?

Hur ser det ut på dina barns skolor? Vad får de för mat, vad får den kosta? Jag fick något skräckfyllt framför mig i slutet av förra veckan, om en skola i Dalarna (http://www.dt.se/nyheter/falun/1.5164427-hembakat-brod-passar-inte-i-skolmatsalen ), där de lagat maten själva, bakat brödet själv, erbjudit 15 olika sorters grönsaker men tyvärr, vad beslutade kommunen, jo att det ska serveras samma mat i alla skolor, och vad väljer de, under deras ”kostundersökning”, jo den fabriksproducerade maten, det köpta brödet och hälften av grönsakerna.

Vad gör eleverna? Jo de går ut med protestlistor, de krigar för att få den bra maten, föräldrarna står upp för kocken. Men trots att denna kock på skolan, håller budgeten, tidsramar så tas detta negativa beslut. Vad är fel? Vad har politikerna för bakgrund till beslutet? Varför inte låta alla barn, få den BRA maten, det hembakade brödet, känna doften av det, låta barnen få smaka på olika sorters grönsaker, inte bara morot, gurka och vitkål. Kostade det att byta ut personalen, utbilda den befintliga personalen på skolornas kök? För där finns det brister, tyvärr. De saknar kunskapen, många kanske saknar inspirationen. Men med bra utbildning, inspiration och känna glädje till matlagningen, kan man komma långt inom budgetramarna.

Det stod även om detta på dagens ledarsida i Gefle Dagblad (http://gd.se/ledare/1.5178018-kan-skolmaten-bli-for-bra-) , och där tog de upp ett ärende i samma ämne om en kock i Kungsbacka, som hunnit ”för mycket” och lagat för bra mat. Jag förstår inte hur politiker tänker då de säger så där. För bra mat? Barn kan inte få för bra mat, de kan få för MYCKET dålig mat. Och får de dålig mat hemma, ska de åtminstone få bra mat på dagis och skolor, så deras kroppar får de behövliga näringsämnena någon gång under dagen, så de orkar med lektioner och lek.

Se till att barnen får BRA mat, för de kan inte få för mycket av den varan, de kan som sagt få för mycket av DÅLIG mat, och jag tycker inte att den ska serveras i skolan, och inte hemma heller. Barnen ska serveras fisk, grönsaker, vegetariskt, få variation, säsongsbetonat, mindre halv och helfabrikat med oidentifierbart ursprung.

Tänkte på detta då jag läste om en miljöpartist, Jonas Paulsson, som var här i stan igår och förespråkade mindre köttkonsumtion i samhället, att fler skulle ta efter ”Köttfri dag”. Vilket jag tycker är riktigt bra. Jag skrev om det tidigare i veckan, och jag håller med denna Jonas om det han säger. Både kropp och miljö far illa av konsumtionen av kött, och det importerade äter upp vår miljö riktigt mycket. Lite tuff kille som bjuder moderaterna i sin hemkommun på vegetarisk lunch en gång i veckan, allt för att de ska förstå vikten av just detta med miljö och kropp. Kanske är det så det ska börjas, lära om politikerna för att de sedan ska fatta rätt beslut?

Att börja, som jag skrev, med en köttdag, mot fisk, en mot vegetarisk. Och än en gång, det är inte tjatigt och tråkigt att äta fisk flera dagar i veckan, denna torsdag har vi ätit fisk både lunch och middag.

 Torsdagslunch; Torsk och grönsaker i kokosmjölk med massor av chili, ingefära och vitlök

Torsdagsmiddag; Lax med ansjovis, rotselleri, tomat och svamp, till det ugnsrostad kål med vitlök och toppat med rostade sojabönor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: