Vikten av Hälsan

Putte köpte faktiskt korv på bondens idag, vilket inte sker ofta. Påläggslammkorv från Ljusdal ibland, då är köttprocenten på 98%, denna gång blev det från Highlandsjuren, och de var kryddade med lite vitlök och persilja. Fritt från nitrit, griskött och allt annat man kan finna i korv i butiken. Lite potatismjöl, sedan bara kött. Och två korvar, 30 kr, vilket var billigt. Vad kostar 2 st choirzo i butiken? Ja, kanske kan man få dem för runt 20-25 kr… Och vad är det då i den korven?! Inte är det en köttprocent som den Putte handlade idag, och dessutom en massa utfyllnadsmedel för att kunna dra ned på just, köttinnehållet. Är det värt det? Ett ”billigare” pris för mindre egentlig råvara? Någon krona mer, och helt plötsligt blir det vad det egentligen ska vara, en köttråvara, som då ger mer protein, mer mättnad och man behöver inte få sig en massa konstigheter.

Ja lite annat handlades också;

Broccoli, Bönor i härliga färger, Bondbönor, Tomater, Chili och Gurka. Sedan blev det filé och korv från Highlanddjur från Hamrånge, samt en Sik från Utvalnäs.

Så det blev godsaker inför helgens måltider som vanligt, Putte önskade kött till lunch idag, så jag sprang in på hälsokost och köpte torkat sojaprotein till mig.

Ugnsrostade rotfrukter kommer det bli som huvuddel av dagens lunch, det var ju som sagt rotsaksfrossa då vi handlade igår och variationen med rotfrukter är oändlig. Enformigt kommer det inte bli då jag tömmer lådan i kylen eftersom.

Rotsaksgrytor med senap och persilja. Rivet som råkost. Rostat som idag. Ugnsbakat och mixat till dip”såser” för att dippa andra grönsaker i. Frästa med olika vinäger, som tillbehör till fisk. Ja, som sagt att variera rotfrukter till maten, det finns inga lagar och regler. Prova att göra potatismos med lite andra rotfrukter i. Mixa pumpa och kålrot med olivolja, citron och vitlök så har du ett nytt sorts ”mos”, fyllt med nyttigheter och smak.

Började mitt kökspyssel redan i morse, lät doften av fräst vitkål sprida sig i lägenheten, tillsammans med rödlök och paprika, och i fräset la jag en sked dijonsenap, samt tärnat äpple. Som sedan fått svalna och perfekt råkostsallad tycker jag, sedan kan man ”späda” ut den med qinoua, bulgur eller vad man önskar. Enkel smaksättning, jag väljer dijon före svensk för att undvika allt socker som finns i vanlig senap, lika mycket som i ketchup, dock har man senapen som smaksättning så är det ingen fara men vissa är ju lika beroende av senap som av ketchup. Sedan smakar dijon så mycket mer, och vinägersmaken i den blir så perfekt med senapsfröna, det krävs så lite för att uppnå smaken.

För som vanligt, bra produkter behöver inte mycket extra till smaksättning. Fast sojaproteinet kommer dock att få koka med lite paprikapulver och spiskummin innan jag fräser det, de smakar inte så mycket annars, och man måste koka/blötlägga dem en stund innan själva stekningen.

Puttes rostas kommer enbart att få smak av salt, peppar och olivolja. De ugnsrostade rotfrukterna kommer få stå för smaken.  Sedan toppar jag med lite frysta lingon för lite syrlighet mot rotfrukternas sötma. Och det blir en sallad med ruccola, gurkan, tomaterna som inhandlades på bondens, inte ofta vi äter dessa grönsaker som en sallad men de smakar så mycket nu, när de är i säsong här. Kommer koka broccolin och de blandade bönorna hastigt som sedan vänds ned i salladen. Inga konstigheter till smaksättning. Det enda man kan om man önskar, är att ringla över lite god olivolja(fick två flaskor igår från en som besökt Grekland nyligen, vi är sålda på just den grekiska olivoljan).

Som sagt, bra råvaror behöver inte konstlas med smakförhöjare mer än naturliga kryddor, samt balanser mellan sött och salt. Små saker som lyfter produktens egna smak. Som siken jag köpte idag, som kommer bli lunch imorgon, citron,  salt och peppar inget mer, sedan in i ugnen, jag kommer låta den tala för sig själv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: