Vikten av Hälsan

Nu har Livsmedelsverket gått ut med en ny undersökning om befolkningens hälsa, matvanorna. Hela undersökningen går att läsa på http://www.dn.se/debatt/daliga-matvanor-hotar-den-svenska-folkhalsan

Och både radio och tv har gett oss informationen under dagen.

Vad är det då som kommit fram?

Matvanorna har i vissa fall blivit lite bättre men tyvärr väger de inte upp siffrorna i det motsatta hållet.

Det som är mest skrämmande är de siffror som unga kvinnor/tjejer lämnat, och jag kan inte annat än att hålla med livsmedelsverkets uttalande, att i den tiden kommer det ofta barn in i livet och där förs de dåliga matvanorna in i ännu ett nytt liv, och en ond cirkel är skapad. Och det blir än svårare att få bättre folkhälsa. Att se över sina levnadsvanor innan man skaffar barn, försöka få barnen in på en sund livsstil ifrån socker och snabbmat.

För det är fortfarande socker och det mättade fettet som fyller folks tallrikar idag, och bristen på frukt och grönt är stor.

Det livsmedelsverket påpekar är att det måste bli bättre och lättare att göra sunda val redan i butiken, och det påpekar jag så ofta. Att valen som görs i butiken, det som hamnar i korgen hamnar sedan i mun och mage och ska ge kroppen rätt energi för att orka med en dags arbete.

Det ska vara grönt, frukt, fisk, inte bara tomma kalorier utan näring till kroppen.

Där skulle butikerna kunna göra sin del i att hjälpa befolkningen mot en bättre hälsa, leda in dem på en hälsosammare väg redan i butiken inte bara genom de informationsblad som sedan hamnar i pappersinsamlingen utan med inspiration på plats, som vägleder och ser till att det som hamnar i kundkorgen går åt till en middag på en gång, att lite ruccola, kyckling, fetaost, morötter, keso och palsternacka blir en måltid tillsammans med lite granatäpple, paprika och avokado.  Eller en vegetarisk currygryta med kikärtor, vitkål, äpple, paprika, kokosmjölk och selleri.  Man komponerar en hälsosam måltid direkt i butiken. Visst finns det matkassar men vissa har inte råd, eller vill handla själv. Måste lära sig, både att läsa och göra andra val på plats. Förstå baksidan av alla smaktillsattser och hur man kan göra det bättre själv.

Vår socialminister Göran Hägglund har lagt ett stort påtryck för att vår folkhälsa ska bli bättre. Det finns mycket att göra, och kommuner tillsammans med landstingen måste göra sitt.

Jag skriver ofta om barnen, familjerna, ska siffrorna bli bättre måste det börjas där! Det är i kommunerna barnen finns, föräldrarna lämnar dem på dagis/skolor så att nå familjerna med lite inspiration/information skulle gå med stöd från de som bestämmer runt om i landet men är de villiga att satsa och ge det stödet i landet? De finns de som brinner för folkhälsofrågor, som vill förbättra dem, men får de gehör för sina idéer överallt?

Det är tillsammans man kan kriga, och försöka få siffrorna förbättrade.

För ska grönsakerna vinna mer plats på tallriken än det mättade fettet ska något göras NU!

Annonser

Kommentarer till: "Upp till kamp mot bättre folkhälsa" (2)

  1. De flesta butiker har en låda där man kan lägga tipps, förfrågningar och önskemål. Det vi konsumenter kan göra är att fylla den lådan med förslag hur butiken ska bli hälsosammare. I Ica Bålsta finns små meddelanden på hyllorna med hälsotipps tex.

    • Sådana lådor har jag aldrig sett här men då bor jag ju i Sveriges ohälsosammaste län men här skulle det behövas. Fick ett sms idag ”Köpt 1 kg godis så får du köpa kyckling till 119:-/kg…” trodde jag läste fel… =/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: