Vikten av Hälsan

Det gör mig så arg då butiker säljer blomkål från Tyskland, och Holländska tomater, när en annan butik säljer Svensk blomkål och svenska tomater, Västeråsgurkor och vitkål, från Sverige, till bra priser. Bara på tomaterna skiljer det sig så mycket i smak, och hur tomaterna är transporterade och odlade är stor. Hemsk miljöpåverkning.

Så som jag skrev igår, hur billigt man kan handla just denna tid på året, Skördetiden, handla sådant som växer här, kanske i grannbyn eller åtminstone i detta land. Inte sådant som transporterats land och rike runt.

Så varför handla dyra grönsaker som påverkar klimatet då butiken bredvid säljer så mycket bättre grönsaker från närmare håll. Med mer smak.

Och som jag skrivit så många gånger, handla efter vad butikerna erbjuder, skriv matlistan efter det. Vissa grönsaker och frukter kan inte odlas här men handla då det då butikerna erbjuder dem till bra pris. Och har butikerna ”nya” grönsaker som du inte provat, till bra pris, passa då på att handla det.

Jag var ju på Bondens Marknad igår, Handlade;

Tomater, Broccoli, Bondbönor, Blandade ”långa” bönor, Betor, Squash, Äpplen. Sedan fick jag tag på fint lamm från Ljusdal till Putte.

Att fylla tallriken med färg, blir både vackert för ögat och kroppen. Kanske ser det ut som maskar från yttre rymden, men sprängfyllda med nyttigheter.  Tror att barn skulle uppskatta att sitta o sitta o plocka med dessa, för att dippa dem i lite härlig hummus eller yoghurt-dip är riktigt gott, för även om man kokar dem lätt så behåller de sin spänstighet.

Lyckades även med bedriften att få tag i svenska godsaker på affären i fredags förutom de 1,5 kg morötterna jag skrev om igår, både pumpa och blomkål. Tillsammans med vitlök och lite örter från lådan kan de rostas i ugnen. Eller en pumpapuré, som kan ätas som dip kall, eller varm som tillbehör, smaksatt efter vad det serveras till. Koka med lite god buljong, och mixa hastigt med stavmixer eller stampa med ballongvisp med lite olivolja.

Och denna soliga söndag, blev det en tur till ”lilla” Ockelbo och Wij Trädgårdar för ett besök på deras skördefest. Där mötte jag en man som jag haft kontakt med lite i början av mitt ”krigande” än en gång delade vi tankar och funderingar och fler besök blir det, vi strävar åt samma håll i köket… http://gavleborgssmak.se/  ett litet visitkort delades ut, jag vet inte om han hittat hit till bloggen, men kanske gör han det nu och får mer insyn i vad ”Fröken Loo” står för, och vill med sin låga.

Vad hamnade då i vår lilla kasse då vi florerade runt bland trädgårdsland och odlare;

Jo, som ni ser kunde vi ju inte låta bli årstidens godsaker;

Gula morötter, Squash i olika former, små gurkor, Salladslök och Gul lök. Vi hade kunnat handla ännu mera.

Så nu står lunchen i ugnen, som jag förberedde imorse innan vi åkte. Men självklart kunde jag ju inte låta bli att röra det vi kom hem med nu heller. Så det som blir lunch idag är

Senapsbakad lax fylld med äpple, tomat och purjo, till det blir det Vittvinsblancherade rotfrukter och lättkokta blandade bönor.

Sen blir det en provsmaks-tallrik med riven gul morot, lite salladslök och lite gurkklyftor, inga konstigheter, bara rena smaker.

Dessutom lite snabbfräst squash med gullök och gulbetor, ett stänk av vitlöksolja och salt är allt som kommer användas.

Ja, hösten är verkligen skördetid, smaker som fått växa fram i den takt som grönsaker och frukt verkligen behöver, ingen stress i växthus med konstiga medel i form av värme, ljus och besprutning. Den fyller tallriken med nyttigheter till bra pris, och ger kroppen ett skydd inför höstens och vinterns sjukdomar och stress från arbete, skola och familjeliv.

Så ta tillfället i akt nu, denna skördetid och höst, handla det som erbjuds från landet Du bor i. Och låt i alla fall butikens erbjudande styra din handling.

(Och som jag skrev igår, vad för nyttigheter finns det i bacon som fyller många ”diet-tallrikar” idag, och vad finns det i rotfrukter… Se då baconet som tillbehör och grönsaker som huvuddelen… )

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: