Vikten av Hälsan

Ska det verkligen behöva vara en klassfråga i att ha en god hälsa? Siffror kommer dagligen som tyder på det. Både den psykiska och fysiska ohälsan är sämre hos de som ligger lite utanför arbete, sociala kontakter, utbildningsgrad, kanske även födelseland.

Livet handlar om pengar, så är det ju och hela tiden prioriteringar. Tyvärr så är det ju så att den ensamma mamman MÅSTE betala hyran före att sitt eget zumbakort. Det samma gäller att hennes son så gärna vill spela innebandy med ett lag två gånger i veckan, det ska vara klubbavgift, och innebandygrejer som kostar. Det ska stå mat på bordet, och den stressade vardagen runt henne gör att allt blir färdigt, så sonen kan bara värma då hon jobbar nätter. Istället för att hon en ledig dag gör en planering för veckan och handlar efter vad butiken erbjuder och gör storkok efter det. Vilket gör att plånboken blir lite bättre på sikt, och deras hälsa vinner så mycket på det, då maten helt plötsligt innehåller näring. Och övergår man till mat som ger näring till kroppen blir både knopp och kropp piggare och blodsockerkurvan blir stabil, och sötsuget mindre, vilket leder till mindre inköp av det.

Men det finns många där ute, som ändå har möjlighet, trots lite snäv plånbok att göra något åt hälsan, några aktiviteter kostar inte mycket. Promenader, som övergår i löpning. Låna en cykel om man inte har en egen. Att cykla istället för att köpa busskort.

Osäkerhet hur man går tillväga, både i köket och kring rörelse. En egen PT kostar, inspiration kan hämtas gratis på internet, om man bara vill. Många träningsanläggningar har fria prova-på tillfällen, passa på att prova innan du köper ett kort som bara ligger i plånboken, det blir bara DYRT och onödigt och ingenting Din hälsa vinner på.

Att hela tiden se hinder är lätt, det gäller att våga se förbi dem, ta sig förbi rädslan och prova något nytt. Be om hjälp, om råd. Kanske kan grannen passa barnen medans du i alla fall provar det där passet på gymmet. Känner du dig fylld av eufori efteråt? Se över hur du ska kunna lösa det, utan att hamna varken i skuld eller att barnen hindrar dig. Det blir egen tid och sådant är viktigt.

Att prioritera sin egen hälsa är viktigt, samtidigt som tid för att ge barnen en bra grund att stå på, med goda vanor, glada föräldrar som orkar.

FRISKVÅRD innefattar så mycket mer än bara rörelse. Det är både fysisk och psykisk hälsa. Och det är ALLAS rättighet att få tillgång till friskvård som stärker både kropp och själ. Även om man så ligger lite ”bredvid” samhället.

Jag och Putte har fått möjligheten att vägleda människor som hamnat lite bredvid och utanför myndigheter, sådana som ligger i det s.k FAS3 och ska ut på sysselsättning, allt via Michelle och Embla utbildning. Att vi sedan kanske får möjlighet att genom Embla sedan nå ut med vår kost och träningsfilosofi blir bara en bonus i det hela. För Vi har drömmar.

 

Vi var på besök i huvudstaden från söndag till måndag. Jag fick uppleva lite minen från tiden från kostrådgivarutbildningen, då vi bodde på hotellet som vi hade den på. Ja, men det hela gick ut på att möta Wilma, som ska försöka få i gång ett läger till sommaren, för överviktiga tonåringar, där JAG ska få möjlighet att vara med att lagat maten, och få laga maten tillsammans med tonåringarna. Lära dem, inspirera dem, sedan genom dem komma åt föräldrarna och inspirera och vägleda dem till hur de ska kunna fortsätta hjälpa barnen hemma. För hur det än är så måste det ju fungera efter dessa 10 dagar med. Det som ska ske nu är att Wilma, och jag ska verkligen försöka göra mitt med, med att komma ut till allmänheten så att det blir anmälningar.

Jag hoppas så att detta blir av, för det behövs verkligen. Drömmen vore om kommuner och landsting gick in med ett bidrag till dessa familjer så att de kanske inte bara ser ett hål i plånboken just då, utan kan se framåt vad de verkligen får och vad de vinner på det hela i längden, med att de får friskare barn, och att de själva blir friskare och piggare på köpet. Att kanske skolorna, med skolsköterskorna blir inkopplade efter lägret då terminerna drar i gång igen. Det var många tankar som kom upp under vår lunch.

Ja, framför allt så var det ju, det inlägget skulle handla om men så många tankar vävdes samman att det blev om rätten till ett FRISKT liv, både fysiskt och psykiskt.

Även om det satsas FRISKt på många håll, så saknas det på andra håll. Och tema veckan ”Ett friskare Sverige” skulle behövas hela året om.

För hur ska vi kunna komma rätt med folkhälsan på EN vecka? Lyckas man fånga upp alla som verkligen behöver stöd, hjälp, inspiration på den tiden? Kanske ska man börja då, och sedan låta dessa få en bra grund lite längre tid, med vad det än är som gör att deras hälsa sviktar?

Måste verkligen barnens idrott kosta så mycket? Är det inte bättre att satsa på mer idrott på skoltid i så fall? Där barnen ändå är, och låta dem vara aktiv på den tiden så behöver det inte påverka familjens ekonomi?

Just nu bubblar jag av ILSKA! Något måste göras, för det är ALLAS rättighet att ha tillgång till FRISKVÅRD!

Annonser

Kommentarer till: "Det är ALLAS rättighet att ha tillgång till FRISKVÅRD" (3)

  1. Håller fullständigt med dig! Bra inlägg. 🙂

  2. Kan bara hålla med.
    Alla ska ha rätt till friskvård
    Hälsn lisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: