Vikten av Hälsan

Vilse i… Grönsaksdisken?

Står du där bland frukten och grönsakerna? Ser dig runt omkring och har ingen aning om vad allt är för något, och vad man kan använda allt till?

Du vet att man gör kålpudding och pizzasallad av vitkål, har gurka i stavar, sallad och tzatziki. River, rostar och kokar morötter. Klyftar tomater, kanske på med lite permesan i ugnen. Du tar äpplen och bananer på rutin. Vänder lite på aburginen och minns den goda moussakan från den förra Greklandsresan men vad mer kan man göra? Du ser sötpotatisen. Spanar lite på de vackra knipprödbetorna. Vänder på fänkålen. Men lägger tillbaka den på sin plats. Minns den överkokta broccolin och blomkålen från din mosters kök.

Så var jag också en gång. Jag hade börjat inse att min tallrik måste innehålla mer grönt, bli mer färgrik för att jag skulle bli friskare och piggare. Men vart skulle jag börja? Några små grönsaker, något nytt varje vecka. Och provade olika tillagningsmetoder. Rostad broccoli med vitlök blev snabbt en hitt. Citron och vitlöksfrästa morötter. Lök i alla former. Vissa saker tog längre tid att vänja sig vid, avokado, oliver, blomkål, ärtor. Men nu finns det på min tallrik nästan varje dag.

Rödbetor, var något jag bara åt inlagt, nu äter jag dem inlagda, rivna, stekta, kokta, varma från grillen, kalla med citron och pepparrot.

Det som jag eller ska nog skriva vi, åt i grönsaksväg, som jag skrivit tidigare, var vid tacos, då var det isberg, gurka, majs, rivna morötter och ananas. Idag finns det aldrig isberg i vår kyl, däremot samsas det bladspenat, frissé, mangold, roman och ruccola i våra salladsbyttor. Tillsammans med några sorters groddar.

Man behöver inte ha allt hemma, jämt men att våga prova, och tillaga på många sätt. Kanske gillar du inte kokt broccoli men i wook kan det gå hem. Putte hatar varm blomkål men knaprar kall var och varannan dag.

Vad kan man då göra med alla dessa olika saker? Purea sötpotatisen med lite spiskummin, olivolja och en gnutta permesan, servera till en stekt kycklingfilé och grillade tomater och grillade majs.

Baka pumpan mjuk med vitlök i ugnen, kanske med lite paprika med, grovsalt. Mixa till en slät dip, kyl ned och ha som ”sås” till grönsaksstavar eller till stekt fisk/kött. Släng inte kärnorna från pumpor och meloner, de blir ljuvliga om man rostar dem, antingen naturella och har i müsli, eller med heta kryddor och toppar sallader och grytor med.

Alla dessa rotfrukter som kommer nu, våga blanda alla sorter, svartrötter, jordärtskockor, rotselleri, kålrot i en och samma låda, riv/strimla dem. Där i kan du ha, rökt lax, skinka eller kyckling. Gör en äggstanning, krydda med någon god ört, salt och peppar. Och du har middag i ugnen under tiden du pysslar med annat.

Rotfrukter, pepparrot, senap och äpple är en härlig kombination. I en gryta, en gratäng…

Köp paprikor, squash, stora tomater, svampar. Gröp ur dem, hacka innanmätet, fräs med lök, tillsätt tonfisk, köttfärs, kycklingfärs, bönor, krydda efter smak. Fyll grönsakerna med röran och gratinera i ugnen.

Citron och vitlök passar till många olika sorters grönsaker, och lätt kokta vaxbönor, sockerärtor och liknande blir en härlig kombination med just citron och vitlök.

Våga prova något nytt nästa gång du handlar. Och undrar du vad du ska använda något till, så finns jag här. Tyvärr så är många där ute i butiken bara påfyllare av frukt och grönt och står som frågetecken då man undrar vad man kan ha en svartrot till… (”Kan man äta dom där pinnarna”… Säger väl allt…)

 

Så vackra att se på, vilka färger, vilka former och så underbart goda att äta.

Alla dessa frukter och grönsaker, som gör gott i både gom, kropp och själ…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: