Vikten av Hälsan

Skrämsel rapporter igen… Undersökningar, studier. Som skapar rubriker. Denna gång hade ett gäng amerikanska forskare lagt ägget under luppen, i en studie som även innehöll rökning i samma rubrik. Alltså, enligt forskarna så är det lika farligt att äta ägg som att röka.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15275293.ab

Läser man den korta delen av forskar rapporten så kan man få för sig att de som fick hjärt och kärlproblem, igen kalkade ådror, var de som åt ägg. Men när de gått igenom rapporten, och man får läsa och grunda en längre del så erkänner forskarna i en intervju att de inte vet vad dessa 2100 män fått sina sjukdomssymptom av egentligen, utan de kan lika gärna vara rökningen, som bristen på motion, stress, osund kosthållning i övrigt, ingenting stod ju klart i att det var äggen. Utan när de granskat rapporten noggrant så var de som levde längst, störst konsumenter av just, ÄGG! Så vad de ville med denna rapport egentligen? Skrämma? Bevisa hur dålig forskning de gjort?

Stod lite om detta i dagens Aftonblad, stod lite igår på deras nätupplaga men idag hade de frågat fem svenskar om hur många ägg de åt i veckan, den som åt flest åt ett om dagen. Skulle de ha frågat mig, eller Putte, så hade de fått ett annat svar. Vi ser ägg som en stor proteinkälla, som går att använda i alla möjliga former. Perfekt med färdig kokta ägg i kylen, kan rädda den mest kurrande magen, eller i väskan. Omelett, både som mellis, och lunch/middag. Mellisomelette med äpple, kanel och mandel. Persika, hallon och kokos. Vi skulle nog ha svarat MINST 3 ägg om dagen.

Många undersökningar som görs, görs på en liten folkgrupp,  i denna var det 2100 män, i från USA. Kanske en liten för liten del av en befolkning för att redovisa en sådan jämförelse som äggätning och rökning.

Många studier som görs, görs i flera omgångar, på olika institut. För att sedan komma som en riktig information till allmänheten. Sådan som rött kött, ökar stressen i kroppen, risken för tarmcancer (Kanske var av köttet dessa män blev sjuka).

Visst det finns de som inte tror på den med, men så många undersökningar och studier som gjorts borde det inte gå någon förbi hur rött kött skadar kroppen på insidan (och hur det förstör vår miljö). Annat är hur olika fetter påverkar blodet, och hur det pumpar runt i kroppen. Även där finns det ”två läger”. Men innan man skrämmer upp folk till vettet med alla dessa undersökningar kanske man ska göra några till, lite efterforskningar. Och med nya rön, nya forskningar.

Ja, som vanligt ska man läsa, begrunda och se vad det blir för efterspel, kommer fler rapporter som säger samma sak?

Ägg har ju varit på tapeten länge inom kost och hälsa. Det var inte länge sedan det var farligt att äta mer än ett ägg om dagen då det innehöll så MYCKET kolestrol, men kroppen bildar mer eget kolsetrol om dagen än vad ett ägg ger. Och ett ägg innehåller så mycket nyttigt, protein, vitaminer nyttiga fetter som kroppen behöver, ett ypperligt livsmedel med andra ord. Komponera med lite grönsaker så är måltiden hemma.

Det här kommer våra tallrikar fyllas med ikväll, tillsammans med kokta ägg och hummus…

Saltad Västeråsgurka med hyvlad morot och sockerärtor
Bondbönor med blomkål och rödlök, med en smak av vitlök och citronvinäger
Svamp med tomater, rödlök och persika, som fått samsas med örter och chili
Avokado och tonfisksalsa med pepparrot och sambal

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: