Vikten av Hälsan

Kom till min kännedom att vi svenskar slänger mat för flera MILJONER kronor varje år, flera TON mat. Varför? Jag förstår inte, mycket slängs direkt i butiken, sådant som inte blivit sålt, eller sådant som ingen vill köpa. Krokiga gurkor, lite kantstötta frukter. Bröd som är på väg att gå ut, kött som är gammalt. Många butiker börjar ta reda på denna mat, tack och lov, skaffar kök, där de lagar mat på råvarorna, då hållbarheten ”ökar” på dessa kantstötta grönsaker eller så rostar de brödet till krutonger, kokar en grönsakssoppa till det och säljer som en lunch. Genast blev svinnet för den butiken mindre.

http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=84900

Du kan göra det samma hemma, släng inte den lite skrynkliga paprikan, den lite mjuka löken och moroten, passar bra i en köttfärssås, skinksås, i en omelett. I en sådan kan du stoppa ALLT så gott som. Se till att du ALLTID har ägg hemma, de håller länge, någon vecka efter utgångsdatum om du förvarar dem i kyl, då de sätter bäst före, då de tänker förvaring i rumstemperatur.  Sen kan man äta rester, släng inte två kokta potatisar, eller så… Det kan användas senare i veckan!

…Ett litet boktips…

(Eller ring mig, tala om vad som finns i din kyl så kommer det nog någon idé inom kort som räddar din hungriga mage…)

En liten ostkant och kanske någon skinkskiva, kan bli en ingrediens till en sallad eller pastasås, eller en omelett. Våga trolla i köket med sådant som börjar se lite skrynkligt ut. Det du ska se upp med, speciellt denna fuktiga och varma årstid är ju köttfärs, kyckling och sådana känsliga produkter. Är det datum samma dag, som du köper det, tillaga på en gång, gör storkok och frys in det färdiga resultatet, du kommer tacka dig själv sedan då du är på väg att svänga in på ”M”´et på väg från dagis, då du kommer på att i frysen finns faktiskt både köttbullar, köttfärssås och kycklinggryta. Släng in i ugnen på lågtemp om du glömt tagit fram på morgonen, låt det tina i ugnen tills du kan röra runt och göra sista uppvärmningen på spisen. Eller om det är biffar, värm dem i ugnen, kanske slå på lite krossade tomater, lite oregano, salt och peppar, låt puttra tills det är tinat och varmt. Och under tiden har du hunnit lugnat ned barnen och fått matro bara av att värma något, som dessutom gör gott för kroppen, plånboken och miljön.

Många är så rädd för ”gammal” mat, men använd luktsinnet, och fantasin som sagt.

Som nu när jag kom hem från jobb och träning, lagom slut i huvudet, och ingen veckohandling gjord så i kylen finns massor av ägg, en avokado, tomater, vitlök, några blad romansallad, en halv rödlök, lite vitkål o fänkål. Omelett med fräst vitkålssallad. Kokade linser, blandade med romansalladen och avokadon. Dessutom fanns det en skvätt frysta wookgrönsaker hemma som jag vände ned med vitkålen. Svårare än så är det inte, sen att jag dessutom gör omeletten i ugnen så hinner jag både blogga o slappna av under tiden. Hittade även en vissen morot och några skrynkliga äpplen, en mogen surdeg pockade på uppmärksamhet så det blev till att slänga ihop ett kalljäst surdegsbröd med morot och sen puttrar en äppelmos på spisen.

Men nu är det tomt i frökens kyl, förutom alla härliga ägg som levererades till oss i veckan, direkt ifrån hönsen i Ockelbo.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: