Vikten av Hälsan

Lyssnade på Christer på P3 idag då jag var ledig, och dagens frågeställning var ”Vad tror du INTE på?”, och jag skrev in, ”Jag tror inte på löpsedlar”, för det gör jag inte. Nog drar de till sig blickar, nyfikenhet och folk köper tidningen men det som står på löpet har oftast bara en sida eller så i själva tidningen, det som tidningen är fylld av; Kidnappningar, misshandel, mord, krig, blufföretag, hamnar väldigt sällan på löpet, en av våra dagstidningar, Expressen, har under några veckor nu haft det största och mest tilldragande ämnet på sina löp, nämligen hälsa, och de flesta lovar viktnedgång, och jag har ju självklart i min nyfikenhet gjort resarsch på detta och, bakom varje löp, ligger LCHF, av alla dess varianter…

Ena löpet (som jag har som bild ovan) lovade att man skulle gå ned X-antal kilo med njutmetoden, vid grillen, och där var det ju kött i mängder med feta såser och lite grönsaker från ovanjord, tomat, squash och broccoli, inte fel med dessa grönsaker men med den köttmängden. Dessutom så var både korv och bacon med på listan, och med alla dess tillsatser och salter så, så är det definitivt inte bra för kroppen.

Man skulle ju då undvika socker (konstigt?!), pasta, ris, potatis, magra mejeriprodukter(!!!). Av vilken anledning undvika det, då magra naturella yoghurtar, kesella, fil, mjölk et.c. innehåller mindre mättat fett men lika mycket (eller mer) protein i förhållande till fettet, och även i vissa av produkterna D vitamin som vi måste ha i oss.

Igår var det ett löp om, ”Ostdieten”, OST! Än en gång, så var det LCHF där bakom. Feta ostar, härdade mejerifetter, de går ned i omfång, fett ger mättnad, som gör att de äter mindre. Som en kille jag mött skrev i tidningen STARK efter att provat LCHF dieten ”En fet äcklig hinna i munnen som inte försvann, och matlusten inte infann sig”. I denna artikel hade Kristina Andersson från Pauluns näringscenter gjort ett litet inlägg om ostar och dess betydelse, man ska äta ost i små mängder då det är nyttigt, men välja magra varianter då de innehåller, som jag skrev högre upp, mer protein i förhållande till fett, sen är många av ostarna salta, som permesan t.ex. och salt är ju också något som vi svenskar överkonsumerar.

 

Såklart lockar ju dessa löp till köp, då samhället ser ut som det gör, med stress som gör att människor vill ha snabba lösningar. Men sådana finns inte, utan att ta sig tid, göra storkok, planera och förbereda, man vinner så mycket på det, och se till att välja bra produkter från alla våra näringsämnen, som ger bra energi och näring till din kropp så den klarar av både fysiskt arbete och psykisk påfrestning. Och maten smakar ju så mycket mer utan alla tillsatser och dylikt som gömmer sig i många produkter, som dessutom förstör våra smaklökar.

Diskuterade detta med mat med en sommarjobbare igår, och med en vän idag, att bara för att man kan äta vad man vill utan att gå upp, hur ser man då ut på insidan? Pizza, läsk, godis, färdiga rätter, sätter spår på insidan, och det samma gäller ju efter en strikt LCHF. Visst självklart, dra ned på kolhydrater kan vara bra en stund, och välja de rätta kan vara ett gissel i början men med små råd och inspiration. Nyfikenhet och viljan att prova något annat än snabbmakaroner kan vara ett steg.

http://www.expressen.se/halsa/anna-basen-vi-ater-oss-till-skrumplever/

Och denna lilla krönika hittade jag under kvällens lilla surfstund på altanen, intressant och skrämmande. Fett lever, ja inte konstigt egentligen. Skrämmande sanning.

Nog om bittra sanningar, vad kan Fröken tänkas bjuda på för tips inför stundande måltider då?

Grillmiddag för flera dagar;

Lammgryta i paket; Skivad potatis, squash, aburgine, lök, hela konserverade tomater, vitlök, timjan, rosmarin

Lax i paket; Basilika, vitlök, vitt vin, citron”kött”

Chilikryddad tofu

Grillade blandade grönsaker

Laxen och överblivna grönsaker sparades till en salladsmåltid

liksom den överblivna tofun.

Kycklingfärslåda;

Köttfärssås på kycklingfärs med färska örter och hackade oliver

Varvade med squash, tomater, morötter och aburgine

Och dagens lunch hos fröken;

Squash och morotsraka med het avokadosallad med majs, jalapeno och lök.

Till det den grillade laxen och lätt kokta blandade späda bönor. (Ja okej, självklart hummus också)

Kanske något som kan locka Er till spisen…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: