Vikten av Hälsan

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15179116.ab?fb_action_ids=384674984931937&fb_action_types=og.recommends&fb_source=timeline_og&action_object_map={%22384674984931937%22%3A10151125009291321}&action_type_map={%22384674984931937%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]

Tredje gången och grillsäsongen är inte slut, och än en gång har kött fått återkallats. Varför? Priset ska vara billigt men till vilket pris blir det då? Hur är djurhållning och hur kommer smittan in på gårdarna?

Denna gång, 2 ton!!! Fläskkött, inte allt smittat men en del, och ingen vet vilken fläskkotlett som är smittad. Danskt kött denna gång. Hur behandlas djuren? Hur kan priset bli så billigt, 29 kr/kg för fläskkarré, från Danmark.

En miss i tillagningen, i hanteringen, så är olyckan framme, och sjukdomen ett faktum, och salmonella kan ge bestående men, inte bara i mag/tarmkanalen, utan det kan sätta sig i lederna. Och är det värt det? Risken att bli sjuk, till billigt pris på köttet?!

Är det inte bättre att betala lite mer, värna om de lokala producenterna, de lokala odlarna. Och ha en säkerhet i den mat du stoppar i kroppen? Vet ursprunget, bondgården, bonden, kanske har du sett den lilla nassen i hagen och vet precis vilket gräs den fått i sig?

Passa på nu på sommaren, ta det som en utflykt, leta efter ”öppna gårdar” många har gårdsförsäljning, värna om det, det blir inte dyrare i längden. Inget onödigt insprutat som gör att de ser större och mer ut, som krymper då du lägger det på grillen eller i grytan, som blir en torr köttklump till slut, som inte går att äta, det slängs och något snabbt hamnar i magen istället?!

Så tänk på vad du betalar, och vad det gör med kropp och miljö… Är det värt priset?

Så ska Ni köpa och äta kött, se det gröna som huvuddel och köttet som tillbehör

Och jag lovar er, det är skillnad, jag må inte äta kött, men att skär i en fin köttbit, tillaga den och se den rätta marmoreringen, det är matlagningsglädje.

Det är snart dags för Bondens marknad runt om i landet, ta dig tid, spana runt bland stånden och våga prova lite nytt, det är skillnad på smaken, på lokala tomater, och de växthusodlade från Holland. Gurkan, purjolöken, squashen… Det går inte att jämföra.

Och har ni inte en bondens marknad i närheten, eller inte möjlighet att besöka, kan jag med varm hand rekommendera Ekonära´s små nätbutiker.

http://www.ekonara.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: