Vikten av Hälsan

Kanske står den där, i kylen, så lätt att öppna dörren, sätta glaset där under och se vätskan rinna ned i glaset. En vän kom förbi på förmiddagen, grannarna kom förbi med barnen för lite eftermiddagsmys, sen kom en annan vän förbi på kvällskvisten, och alla höll dig sällskap med ett glas. Så enkelt, svalkande och ja, ett glas rosa skimrande rose är gott, ibland, i måttliga mängder. Alkohol stressar kroppen inifrån och ut, precis som snabba kolhydrater, dock ger alkohol andra skador på organ än vad kanske fett och socker gör.

Uteserveringarna är fulla av folk denna tid på året och inget fel med det men det som dricks, den mängd, och i den utsträckning, så ofta. Häng med tjejerna på måndag, mys med syrran på tisdag, kusinträff på onsdag, middag med sambon på torsdag… Allt för att solen skiner och semestern hägrar. Många klarar av det men för vissa blir det svårt att komma ur ruset efter semestertiden, det faktum att en början till ett beroende har startat. Sluta inte umgås bara därför, men måste det vara öl och cider då kompisarna lirar kubb? Varför inte njuta av en ”drink” med mixade jordgubbar, färsk pressad citron, lite limeskivor och för bubblorna, tillsätt en smaksatt loka. Svalkar, och ger nyttigheter tillkroppen utan att driva ur vätska i värmen.

Det som skrämmer mig mest är alla människor som drar ned på maten, för att ”spara kalorier” till alkoholen. Vilket inte bara leder till en värre fylla utan dess skador som alkoholen ger tar än längre tid för kroppen att reparera. Så ska alkohol intas, se till att äta god och nyttig mat, tillsammans med dryckerna då. Och träna INTE dagen efter, än mer påfrestning för kroppens organ, kroppen behöver vila och tid att återhämta, laga och bygga upp efter att man druckit, har det varit ett glas dagen innan till maten så visst men har du druckit mycket/sent och blivit lite små rusig, ta en lång promenad, din kropp kommer inte tacka dig för att du gick o tränande dagen efter, om du ens kommer till träningsanläggningen vill säga… Långa promenader helt enkelt.

Sen, varannan vatten, det kommer din kropp tacka dig för när du vaknar upp dagen efter.

Och jag kan visst njuta av ett glas rosé eller vitt då och då, för att det är gott, tillsammans med god mat, trevligt sällskap. Men är väl medveten om det val jag gör då, vad det får för konsekvens dagen efter.

 

Nog om alkoholens betydelse för människor och vad som sker i kroppen. Juli är snart slut och skördetiden i landet är i startgroparna för en massa härligheter, vi bor i ett långt land och säsongen för godsakerna blir lång. Så passa på att njuta, precis som fröken Loo gör, det ger din kropp en hälsovinst inför stundande höst och vinter… Frossa och experimentera nu på semestern, och kanske kan mina små inlägg inspirera dig till en grönare vardag…

Allt detta handlade jag imorse av lokala odlare på torget… Underbart så säg. Citronmarinerade vaxbönor är underbart. Prova det.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: