Vikten av Hälsan

Så har de äntligen kommit, de svenska gubbarna. Inhandlade den första litern för i år idag, frågade damen som sålde om det verkligen var svenska, och denna handlare litar jag verkligen på som står på torget, en av få kan jag säga. Vi stod där diskuterade, och jämförde de belgiska som hon också hade, snacka om plastiga gubbar. Jag har nyss snoppat och sköljt dem, och det doftar jordgubbar i hela lägenheten.

Idag var jag på terminsavslut på Embla, fick möta alla dagbarnvårdare, så mina lediga vardagar i september blev uppbokade för besök hos dem alla, diskutera och inspirera dem i deras matlagning och planering för barnen.

Då tyvärr många barn får det enda riktiga målet mat är på dagis/skola, och hemma blir det något snabbt uppvärmt. Som igår på ”Du är vad du äter” en pappa som tävlingsåt makaroner och köttbullar med sin nioåriga dotter. Det var så tragiskt att se. Han var inte medveten om vad han gjorde med sin dotter men var lite medveten om sina egna val, men inte att de påverkade dottern. Vilket det såklart gör, det är ju som jag så ofta skriver att det är i hemmet grunden för livet, livsstilen läggs. Och hur en förälder mår, går ut över barnet.

Även om man som förälder inte tror, så förmedlar man över känslorna på barnet, om det så är psykiskt dåligt mående så känner barnen av det, eller om det är fysiskt dåliga vanor så förs det över vid liten ålder men ju tidigare man börjar påverka barnen till bättre och sundare val, desto lättare är det att de blir bestående.

Man såg på dottern i gårdagens program att hon gjorde som pappa. ”Pappa vad får jag om jag äter upp alla dessa köttbullar på fem minuter?” Jag tänkte ont i magen och sen spyr du, medans kan skrattade och försökte tänka ut något som hon kunde få.

Mötte en pojke där i Emblas lokaler, som sa till sin mamma då han drack saft ”Mamma det går faktiskt att göra jordgubbssaft utan socker, man bara mosar jordgubbarna och sen suger upp saften från dem”, oj vad mitt hjärta smälte. Ja, han och hans lillasyster charmade mig redan då jag stack in huvudet. Men pojken har ju rätt, ja det kanske inte blir så mycket saft av att bara mosa dem, men som hans mamma sa, att man kan ju faktiskt mixa dem.

Och i mitt huvud tänkte ja, och så lägger man i isbitar i mixern så har man en nyttig och härligt egengjord slush. Utan färgämnen som skapar hyperaktivitet och socker som skapar ännu värre hyperaktivitet, slush är en sockercoktail med färgämnen.

Så mycket där ute i butikerna som är färdigt som man kan göra så mycket bättre själv. Jag brukar ju skriva om egenhändigt gjord yoghurt med smak, istället för de smaksatta sockerstinna med färgämnen och aromer. Det samma gäller kesoblandningar, som dessutom är så mycket dyrare med smak än naturella, oftast har man ju smakerna hemma i kylen redan, bara hacka oliver, lök, blanda med lite örter. Sen kan man ju mixa själv med favoritsmaker.

Äpple, morot, kanel, ingefära.

Majs, chili, lök.

Ananas och granatäpple.

Jordgubbar och mynta.

Tomat, basilika, oliver och parmesanost.

Eller bara lite sambal eller mango chutney.

Keso med tomatpuré och spiskummin, med en skvätt oregano till tacosen istället för creme fraiche och ost.

Bara fantasin som sätter gränser. Sådant man redan har hemma. Dessutom i de smaksatta är det oftast konsistensgivare och aromer tillsatta för att spara in på de verkliga smakerna från löken, tomaten, oliverna, eller äpplena.

Vart testpilot för Arlas nya kesella med citrussmak, gav Putte det som mellis, och han tittade lite frågande på mig, frågade vad jag gjort för det smakade inte som vanligt då jag gjort med citron, lime och apelsin. Sedan insåg han att den var färdigköpt, började studera innehållet, socker, och aromer. Visst var den väl lite syrlig men mest söt, och priset skulle vi aldrig betala då det är så enkelt att göra själv, riva skalet av lime och citron, skära bitar av apelsin och vända i. Ska det vara som dessert och inte mellis, skrapa ur kärnorna ur en äkta vaniljstång. Svårare än så är det inte. Utan aromer och socker.

Visst kan jakten på osötade produkter bli lite intensiv men där man kan göra själv, med bättre alternativ så varför inte göra det då? I alla fall försöka.

De hade undersökt en billig matkasse och en kasse i normalpris i veckan, för att jämföra miljögiftsinnehåll, och det var lika lite miljögifter i båda, vilket var riktigt bra sedan var näringen den samma med MEN jag håller med den ”Hemlige Kocken” Mats-Eric Nilsson de hade inte jämfört smaken och hur det sett ut om man lagat maten själv, de hade färdiga produkter där i, smaksatta yoghurtar, muffins, chips, färdiga rätter. Sedan vissa basvaror, bl.a. ris som har varit fullt av miljögifter förr.

Frågan är hur kassen sett ut om de lagat maten själv, och det varit stor del ekologiska varor där i. Jämföra en sådan kasse med en ”Fröken Loo- Kasse” från Ekonära, skulle nog bli ett helt annat utslag, eller vad tror ni?

Som maten det ska bjudas på ikväll, då middagsbesök väntas…

  • Lättkokt sparris med äpple och citron
  • Coctailtomater i härliga färger med portobello och thaibasilika
  • Färsk vitkål med paprika, lök och granatäpple
  • Lättkokt broccoli med balsamvinäger
  • Sötpotatis med äpple och pesto
  • Avokado med lök och mango
  • Galia och canatalopuemelon med ärtskott och lök
  • Blandade gröna blad med groddblandning
  • Rostad squash, citron och vitlök som mixats till en dip

Samt kommer det serveras en linssallad på gröna linser, champinjoner och salladslök, kronärtskockor med blomkål och örtigvinäger. Lammfärsjärpar och ugnskokt lax. Samt Pestokex och kanske lite speltdinkel, och självklart hummus.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: