Vikten av Hälsan

Hörde på radion imorse att vår jakt på billig mat ökar, vilket är skrämmande. Många ser bara till prislappen. Är det så det ska vara? Priset avgör vad som tillslut hamnar i kroppen? Se till näringsinnehållet, innehållsrelevanten till vad du köper. Ska det verkligen vara socker i en färsk klycklingfilé? Borde det vara både smakförstärkare och konsistensgivare i räkor och kräftor som ligger i lag? Hur har djur från både Tyskland och Brasilien hamnat i samma förpackning, som i sin tur är gjord i Polen? Borde fisken som är fiskad utanför Göteborg, åka till Rumänien för att bli fiskpinnen, som sedan hamnar i en förpackning i Tyskland, sedan i frysdisken på Ica? Ska det verkligen bli billigare i slut änden?

Näringsfattig/kaloririk mat stressar kroppen, skapar infektioner och inflammationer. Som visar sig lite olika på olika människor. Kan komma som förkylningar, problem med mage/tarm, irriterande hud, huvudvärk, eller inflammationer inuti kroppen, t.ex. muskler. Att se över sin kost, om han har sådana bekymmer kan man komma långt med.

”Spara smart, spara hos oss” eller något liknande, har Willys som ett argument för att handla hos dem. Visst många av deras varor är bra, och deras ekologiska märke har bra kvalitet till bra priser men det som skrämmer mig är många av de produkter som går under deras billigaste alternativ. ”Mat som din plånok gillar”, ja men kroppen då? Är inte det prio ett egentligen? Och att ge den bra näring?

Som denna vecka, pålägg, till riktigt billigt pris, jag vet, jag har läst på förpackningen förr, och gjorde det idag igen, polskt/tyskt/brasilanskt. Kalkon, skinka. Sammanpressat, från flera länder, sedan köttinnehållet. Undermåligt att kallas kött, och med alla dess stabiliseringsmedel och tillsatser. Socker och druvsucker. Aromer. Jästextrakt. Listan görs lång, både på medwurst och skinkor. Sedan kycklinginnerfilén, att den ens får kallas kyckling. Visst vissa av dessa lågprisprodukter innehåller inte mer konstigt än någon dyrare konkurent men det är just råvarorna av ett huvudmål som är under all kritik, och där folk ”spar” pengar. Sparar pengar? Är det så de ser det? Spar in på bra näring till kroppen, som i sin tur leder till en mer hungrig kropp som skriker efter mer, och mer måste hamna i korgen och notan blir dyrare i längden än om man valt mer rena produkter från början. Kroppen behöver bra mat, och sådant kostar lite extra men är värt det i längden, och blir billigare i slutänden med tanke på hur kroppen mår av sådan bra mat.

Hur har klimatet påverkats, och vad gör dessa ämnen i kroppen som tillsätts för att kunna dra ned på det riktiga innehållet i råvaran? Fler måste få upp ögonen för hur viktigt det är med vad som hamnar i korgen och sedan i kroppen. Vad det får för konsvekvenser, nu, och på lång sikt.

Vill Ni prata bra mat, bättre val i butiken, hur Ni ska planera i vardagen, få inspration, personlig hjälp, besök ”Leva-Verka-Bo” i Hudik, om allt går som planerat kommer jag befinna mig med Ekonära Hälsingland under några timmar efter öppning på Lördagen, så kom gärna förbi, så ska Vi se till att ni blir inspirerad att göra bättre val i vardagen. Och gör något för varje unge, inträde är 50:- och går direkt till UNICEF, så gör kropp och själ glad på en och samma dag.

Och självklart, en ny flinga bland reklamfilmerna på tv, måste ju undersökas, hur nyttig denna s.k frukostprodukt är, jag återkommer med namn och bild då jag minnet kommer tillbaka… Börjar ju rätt okej, Vetekli (en del av det skal som omger själva kärnan på vetekornet), men sedan, socker, och vetemjöl. Fortsatte med vegetabilisk olja, självfallet inte utskrivet vilken sort. Denna ska vara ugnsrostad, för att bli crunchig, men gör jag chrunch hemma så använder jag vatten och lite honung. rostar i ugnen, rör om, och får en lagom krispig müsli, med härlig smak av kardemumma eller kanel. Inga oidentiferbara ingredienser…

För övrigt så var min lilla insändare med i en av våra lokaltidningar idag… Angående nedläggningen av två idrottsanläggningar

http://arbetarbladet.se/torget/1.4619709-fotterna-sparkas-undan-for-alla-springande-barn

Annonser

Kommentarer till: "Sätt din kropp och hälsa i fokus" (3)

  1. Tänkvärda frågor du ställer. jag tänker inte på E-nr eller socker så jag blev överrraskad när du säger att tex kycklingfilén är sockrad. Det är ju riktigt dåligt! Det hade varit bra om regeringen tog tag i livsmedelsfrågan och kanske jobbade för att vi ska få så ”ren” mat som det går.

    • Hej… Nej tyvärr så är det en del ”ren” mat som inte är ren… Vilket jag vill få människor uppmärksamma på.
      Och få människor mer medveten kring kost och valmöjligheter.
      Tack för din kommentar =)

  2. … och grattis till en publicerad insändare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: