Vikten av Hälsan

Ja, jag skrev ju om de där nya havreflingorna igår, självklart undersöktes saken idag då vi var och handlade. Ingen palmolja… Men efter havre stod sirap och socker. Sedan morotsjucie och maltodextrin, som är en snabb kolhydrat. Spännande innehåll i en ”nyttig” flinga med hela 84% fullkorn. (Tacka vet jag risentas lösvikts müsli…) När vi gick där i butiken så började Putte titta sig allt mer omkring, ”Titta, ja brödet var ju mörkt men ja undrar ja”… ”Ja, inte var det fullkorn i alla fall, bara färgat med bränt socker…” Alltså sockerkulör. Lurendrejeri rent utsagt. Ja, även han börjar bli mer och mer medveten, vilket är så roligt. Våra diskussioner i butiker, framfört tv´n då det är reklam, vi läser på förpackningar, vänder och vrider. Ifrågasätter ingredienser om de verkligen behöver vara där, hur det skulle sett ut om man lagat till det hemma.

Lite medvetenhet och nyfikenhet hos alla, ja det är sådant jag vill väcka. Lära folk att syna förpackningar och ingrediensinnehåll. Vad som verkligen ska finnas, och inte behöver vara där. Ja, visst kanske skräcken för tillsatser kan gå långt, vissa kan vi inte vara utan, E-nummer kan sitta på vitaminer. Som C-vitamin, kan gå under askorbinsyra eller E300. Listor finns i böcker, och på nätet men att gå med sådana, nej det fungerar inte. Att frösöka lägga de värsta på minnet kan vara en idé men sedan ifråga sätta sig själv då man läser, som sagt, ta den med kortast och mest lättförståliga texten. Jag undviker det jag kan, men allt går som sagt inte, och blir jag osäker på en viss vara, ställer jag tillbaka den, försöker hitta en liknande, men det beror på vad det är, ibland inser jag att det kan lika gärna gå att göra den själv om det är en grönsaksröra, eller något liknande. Smaksatta yoghurtar, med mycket socker, lite frukt… Så enkelt att mixa ihop hemma.

Sådant pyssel som Fröken Loo gillar med andra ord. Pyssel, inspiration, medvetenhet, nyfikenhet som blir till ren glädje i köket, som, sedan får smaklökarna att dansa.

Så hoppas jag att det blir ikväll;

För Vilken tur att Fröken Loo pysslat i köket i veckan, så allt var förberett och klart, så det bara är att ställa fram då vår matgäst kommer. Som ringde och gjorde oss så glada idag på förmiddagen, då han sa att han inte var så allvarligt sjuk som han trodde igår.

  • Pärlcouscous med kräftstjärtar och färsk spenat
  • Gröna linser med svamp
  • Svarta linser med ärtskott, äpple och rödlök
  • Böngroddar med paprika, mango och gräslök
  • Rostad tomat och squash med vitlök
  • Ugnsbakade jordärtskockor och morötter med chili/ingefära och färsk ananas
  • Avokado med ärtskott och mango
  • Vitkål med granatäpple och vinäger
  • Gröna blad med blomkål, apelsin, morot och soltorkad tomat
  • Fräst broccoli, rödlök och svamp
  • Snabb sojawookad grönsakssynfoni (vitkål, squash, paprika, böngroddar och morot)

 

Till det, två sorters fylld rödspätta;

  • En med, äpple, ingefära och spenat.
  • Samt en med rostad chili/vitlök/tomat/paprika röra

Dessa två får en skvätt vin över sig, slår in i folie så får det puttra i lugn och ro i ugnen.

Allt utom fisken serveras kallt, självklart kommer det vara ett friskt vitt vin i glasen.

Må detta bli lyckat nu bara men det vet man aldrig. Kanske en ren flopp alá Fröken Loo.

 

(Önskar ni recept på något av ovanstående så hör av er… )

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: