Vikten av Hälsan

Ekologiskt eller inte?

 

Det är mycket skriverier och prat om det ekologiska, närodlade, och självklart ska man i den mån man kan, och har råd att köpa det som kommer från närområdet, dels för att gynna de som brukar jorden i din närhet så de kan fortsätta med sitt arbete. Sedan för miljön, alla dessa långa transporter. Visst det kan kosta lite mer, det kravmärkta, ekologiska eller närodlade men om alla köper en sak av dessa, så gör alla något för miljön. Ser ni att det är kampanj på kravmärkta bananer, köp då dessa istället för de vanliga, så har ni gjort en liten del. Eller köp den ekologiska mjölken, de har inte bättre näringsvärde men i det långa loppet ger det ett bättre klimat och miljö, dessutom gör det gott i själen.

Vi köper inte alls allt ekologiskt och krav, långt ifrån, tyvärr, men mycket handlar vi som vi inte tänker på att det är ekologiskt, KungMarkatta’s och BioFood är märken som finns i vårt skafferi.

Sedan har ju både ICA,COOP och Willys egna ekologiska alternativ, som de har kampanjer på ibland, så då passar vi på. Och visst handlar vi av fiskargubbarna på torget, och när bondens marknad är i stan så handlar vi våra grönsaker där. Dels för att bonden från Hedesunda är så otroligt trevlig, och sedan smakar faktiskt hans squash så mycket mer än den som ligger i butik från Holland. Och vi gynnar honom, så att vi kan komma tillbaka nästa år och handla. Lammköttet Putte köper där av bonden från Ljusdal är så fint, å roligt att tillaga då man vet hur djuren haft det, och man vet att det är fin kvalitet som inte rest jorden runt. Dessutom, så luktar det inte illa då man öppnar köttförpackningen som när man sticker hål på en vakumpackad förpackning med lammkotletter från NyaZeeland. Det är hemskt, hur de kan få kött att hålla så länge egentligen.

 

Och tänk fiskpinnar, där kan fisken vara fiskad på ett ställe, sedan rensad på ett annat, för att sedan malas, paneras och friteras på ett annat, sedan transporteras de iväg för att packas i konsumetkartonger och tillbaka till oss i våra butiker. Istället för att Du köper en torskfilé som du vänder i rågmjöl, ägg, och sedan kanske i kokos/ströbröd steker själv. Svårare än så är det inte. Dessutom, om du har barn tycker de säkert det är bra roligt att vara med och fixa till de egna fiskpinnarna.

 

Sen något man verkligen kan göra för miljön det är att äta efter säsong, tomater från Holland är dyra och smakar inte alls mycket denna årstid, medans de svenska rotfrukterna smakar ljuvligt, och är prisvärda men jag är ärlig, visst köper vi tomater nu också men dock inte i samma utsträckning som då de är svenska, det samma gäller gurka, den är smaklös nu, och jag själv räknar inte den som en grönsak i sig men tillsammans med andra grönsaker eller i tzatziki är den oumbärlig.

 

Men ni vet väl om att ni kan göra tzatziki på andra grönsaker? Prova att riva i morot istället, eller gör en med rödbetor, då kan ni tillochmed göra den helt utan yoghurt, grov riv rödbetor, fin riv vitlök, blanda med lite olivolja och salt. Underbart gott. En lite ”indisk” variant av tzatziki som är gott till stekt fisk är om ni grov river äpple, blandar med yoghurt vitlök, mangochutny och lite curry.

 

Och om ni ska använda citronskal, eller andra citrusfrukters skal i maten, då är ekologiska ett måste, tänk vad skalet blivit besprutat för att se sådär blankt och fint ut. Ja det samma gäller äpplen också, de ser så glansiga och fina ut, men varför?

Då vi är i Grekland, och ska handla frukt, så letar vi efter de ”fulaste” apelsinerna, för de smakar bäst, dessutom är de billigare där, då turister köper de ”fina” från Sydafrika, medans vi gör som grekerna och köper de från landet.

 

Det jag vill säga med detta inlägg är att Ni inte behöver köpa allt eko, närodlat, krav utan en sak varje vecka i korgen kan göra stor skillnad i det långa loppet. Som frukt och grönsaker, där är det skillnad i smaken, från det som är från landet/närområdet och importerat. Då de importerade är skördat långt innan mogning eller hårt uppdriven. Att Köpa persikor och nektariner är också helt annat i Grekland (där vi varit) än i Sverige, då man köper där är de skördad rätt tid men här så får de mogna efter de skördats.

Tänk bara skillnaden på smaken på jordgubbar, för det är något som alla köper, de första som säljs på torget på våren, belgiska småa, man kan inte vänta utan vill ha, NU, kanske direkt ur asken, eller tillsammans med yoghurt som mellanmål. Sen när de svenska kommer, vilken skillnad på smak, och när man kan gå till grannen och plocka direkt, helt underbart.

 

Så försök, åtminstone handla en hel del efter säsong, såg idag att ICAKvantum har en tidning som heter Säsong, tyvärr hade det varit åtgång på den så jag fick inte med mig någon hem, vilket både värmde och gjorde mig lite besviken, det är ett tecken på att människor börjar kanske öppna ögonen lite grann, men jag fick ingen tidning.

Vi har så många gånger tänkt att vi ska ta och beställa en EKO-Låda med grönsaker och frukt, då man får efter säsong, men vi är ju så, att vi vill klämma, lukta, känna, då i handlar. Ja, jag kan ju stå och välja mjöl till brödet länge nog men det skulle vara spännande att prova, våra grannar mittemot får leverans varje vecka. Tänk då min underbara vän som har egna höns kommer med ägg, oj oj, vilken skillnad, vi njöt av varje ägg vi åt, de gick inte till och panera något, utan vi vill verkligen känna smaken. Dessutom veta att hönsen sprätt omkring hemma hos Jossan i Ockelbo, värmde i hjärtat.

 

Ja jag kan ju ändå skriva att då vi köper vin är det ALLTID ekologiskt, krav eller FAIRTRAID… Någon a de kriterierna ska uppfyllas.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: