Vikten av Hälsan

Framtidsplaner i advent

Dagen före första advent, otroligt vad tiden springer iväg. Dock ingen snö, förra året vid denna tid var det ett tjockt lager och snökaos runt om i landet. Saknar inte snön så värst mycket men det blir ljusare då den kommer.

 

Allt känns så främmande, satt med min ”läxa” från nyföretagsverksamhet igår, AFFÄRSPLAN, jag? Att jag skulle sitta där med dessa papper. MARKNADSFÖRING, BOKFÖRING, SWOT-Utredning. Fröken Loo´s Hälsoinspiration? Kommer det ens att fungera? Vad håller jag på med? Så många frågor men något jag vetat men ändå kom upp för mig igår, vilket nätverk jag har runt omkring mig, sådana som brinner för samma sak som mig, och som stöttar mig på vägen, följer mig och tar emot mig då jag faller. Helt otroligt.

Kom på igår ”Mitt Änglanätverk”, och det kommer nog fyllas på med tiden, jag hoppas på det i alla fall.

 

Nog om det, för att ta sig någonstans med den Affärsplanen så kanske jag ska lägga lite krut på denna sida med, lite marknadsföring inte för att jag vet om det ger något men kanske är det några som läser och följer den resa jag är på just nu.

 

Och vissa av er kanske sitter där, ska ha lite adventsmys med familj och vänner denna helg, eller framöver med för den delen. Vad ska ni bjuda på, inte pepparkakor och lussebullar. Frukt är faktiskt inte fel och det jag skrivit så är äpplen och citrus fortfarande i säsong. Gör en underbar citrussallad, skala olika citrusfrukter, skiva tunt, och lägg upp snyggt på ett fat, rosta mandel och kokos och strö över. Gör en ”chrunchy müsli” med pepparkakssmak, rosta havregryn, nötter(av de du gillar) med lite honung, lite olja och pepparkakskryddor, antingen lägger du smeten av ”müslin” ovan på tunt skivade äpplen innan du rostar i ugnen, annars steker du äppelklyftor lite lätt i en teflonpanna med lite kanel och sedan vid servering strör du över ”müslin”. Till detta kan du servera en klick kesella. Eller gör du en fruktsallad och serverar müslin till den tillsammans med lite kesella eller grekisk yoghurt.

 

Har ni sett dessa påsar med ”färdig” glögg, man lägger ned dem i uppvärmt rött vin, slipper man den sockerstinna glöggen, dock är jag ingen ”rödvinsmänniska” men det kan säkert vara gott. Är barnsligt förtjust i glöggkryddor och glögg är ju inget man häller i sig, utan en liten kopp sen är man nöjd. Finns så många varianter idag, de med mer/mindre socker, utan/med alkohol. Så skippa inte glöggen om ni tycker om det. Kryddorna är antiinflammatoriska dessutom.

 

Baka ditt eget knäcke, är bland det enklaste att baka, till detta serverar du lite rökt lax, med en philadelifia ost, eller om du så önskar, en egen hemgjort färskost som du kan ha gjort på avrunnen yoghurt, eller lite keso smaksatt med dill.

Varför inte bjuda på en värmande soppa med saffranssmak, ni har varit ute tidigt bland stadens julskyltning och blivit lite små fryssen, ni går hem, värmer en liten kopp glögg, och börjar hjälpas åt kring spisen. Där gör ni ordning en fisksoppa/gryta. Har ni vitt vin kvar i någon flaska, tillsätt det grytan, tillsammans med saffran, vitlök och lite tomatpure eller passerade tomater. Ta de rotfrukter ni har hemma och tycker om. Jag föredrar morötter tillsammans med kålrot och rotselleri. Sedan brukar jag finhacka fänkål och klyfta schalottenlök tunt. Mot slutet lägger jag i den fisk jag har hemma, men alltid lax sedan kan jag ha i någon vit fisk och har jag rökt lax hamnar det med också. Kan ni äta skaldjur så kan ni toppa soppan med det i tallrikarna då de annars kan bli sega.

Kanske har man kommit med lite tips och råd inför den kommande helgen. Men jag höll på att glömma… Rawfoodbollarna. Oj oj. Vilken miss av mig. Ta torkade frukter, jag föredrar aprikoser(tar alltid osvalvade), lite torkade äppelringa, sedan mixar ni ned de nötter ni tycker om och tål, annars kan ni ta frön, tillsätt kakao eller carobpulver, blir smeten ”tjock” tillsätt kaffe, coantraue, vatten eller det ni vill smaksätta med, kanske arrak. Jag brukar även hacka i lite gojibär. Rulla dessa till bollar, och rulla dem sedan i hackad mandel eller kokos. Finns mängder av varianter på dessa bollar. Tänk dock på att de är energitäta, så bara för att de är nyttiga kan man inte vräka i sig dem, de är dessutom mäktiga så man kan (nog) inte äta mer än en-två stycken.

 

Knaprigt knäcke

5 dl Mjölk eller vatten

0,5  msk honung
0.5 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1  tsk hel kummin
10 g färsk jäst
2dl vetemjöl
3dl fint rågmjöl
7  dl grahamsmjöl

1. Värm vätskan, honung, sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

3. Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter.

5. Kavla ut runda super tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.

6. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: