Vikten av Hälsan

Åter dags för Fredagsmys

Fredag igen(och dessutom löning) och kanske sitter du där på jobbet för att åter fundera på kvällens mys inför Idol eller än bättre, På Spåret premiären. Kanske låter jag som en gammal pensionär men icke, jag fyller faktiskt 26 om tre veckor.

 

Ja vad kan ni tänkas bjuda in grannarna på såhär i höstmurret innan advent? Tacos, ja många är det som kommer trängas i landets butiker idag runt TexMex hyllorna, och oj vad våra Mexicanska vänner skrattar åt oss. Då vi var i Mexico förra julen så tacos är inte som här, försvenskat eller ska man säga amerikaniserat som så mycket annat.

 

Nej även denna fredag tycker jag ni ska lämna tacosen för en stund, varför inte bjuda på hamburgerbuffé? Oj, tänker ni, var inte hon utbildad kostrådgivare och skriver hamburgare!

 

Jo, men det finns hamburgare och hamburgare. Med olika tillbehör. Ni behöver inte åka på någon kedja och handla er kvällsmat nej, ställ er vid spisen och gör din egen köttfärssmet, kanske någon av vännerna är vegetarian, gör då en bönvariant eller om någon älskar fisk mal ned lax och hooki (eller annan vit fisk) till en färs, gör biffar (burgare).

Ni kan smaksätta er burgersmet med det ni önskar, kanske lite chili eller spiskummin. Fiskbiffarna skulle jag fördra med vitlök och basilika. Bönbiffarna kan smaksättas med samma som köttfärsen.

 

Baka ert eget hamburgerbröd, har ni inte tid att låta det jäsa, gör en sconesdeg med grahamsmjöl så det blir ett grovt bröd. Eller om ni vill minska kolhydratmängden så kan ni lägga burgarna i salladsblad, jag själv skulle då föredra Romansallad framför tråkig isbergssallad.

 

Tillbehör då? Självklart ska Du, barnen, vännerna ha något att dippa, ugnsrosta lite rotfrukter, blanda stavar av morötter, sötpotatis, lite rotselleri med en kryddblandning av spiskummin, kanel och paprika. Lite BBQ style.

 

Dippen fixar ni av lite grekisk yoghurt, gör en med vitlök passar bra nu i förkylningstider, sedan kan Du göra en med tomatpuré, finhackad saltgurka, honung, lite chiliflakes. Koka din egen salsa, koka ned en burk krossade tomater med en skvätt rödvin(eller rödvinsvinäger), en hackad vitlöksklyfta, finhackad rödlök, lite råsocker/honung, finhackad chili och kanske om du gillar, koriander(dock avstår jag själv från den). Gör en guacamole, mixa avokado med vitlök, citronsaft och salt, vips så har ni något underbart lent och gott, dessutom nyttigt.

 

Gör en vitkålssallad, du kan göra en med yoghurt som bas, då kan du utesluta vitlöksdippen kanske, och använda den som bas här, tillsätta lite senap så har du en bas till en egen cowslaw, blanda då ned vitkål, äpple, rödlök och morot i den. Något jag tycker är gott är att fräsa vitkål lite lätt med lök, äpple, vinäger, sedan då den svalnat tillsätter jag lite apelsin och riven morot.

 

Skär upp tomater, gurka, lökringar, kanske några ostskivor. Vips så har ni ert eget hamburgeri, och ni vet vad ni stoppar i magen. Svårare än så behöver det inte vara. Hoppas jag kommit med lite tips inför en mysig Fredag såhär i adventstider och snön lyser med sin frånvaro, temperaturen i Gävle denna morgon då jag gick till gymmet innan jobbet visade på dryga +8…

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: