Vikten av Hälsan

 

Dags för er lilla Fröken Loo att dela med sig av lite ord och tankar igen. Kanske komma med lite tips såhär mitt i veckan, advent står för dörren och november rusket kryper närmare in på skinnet. Fast, lite mysigt är det tycker jag, kura inne, tända ljus, njuta av en god kopp kaffe, läsa lite inspiration kanske framför datorn, eller någon tidning eller bok. Det är där jag hittar idéer till mina dagar i köket, en liten text om en grönsak, eller ett recept, som jag gör om till ”mitt” eget, omvandlar, provar mixtrar. Tar en smakkombination från ett recept, lägger till mina ingredienser. Tänker till och försöker handla efter vad butikerna har för erbjudanden för tillfället, det har jag ju skrivit tidigare.

Ja, vad doftar godare än att komma in efter en lite ruggig promenad, än hembakat matbröd och kaffedoften? Ett hembakat surdegsbröd, underbart. Jag har alltid en liten surdeg som ligger och gosar som jag pysslar med, min sambo tycker burken ser läskigt ut, men när brödet väl är ute ur ugnen och ligger där på avsvalning sätter han gärna tänderna i det. Hans favorit är då jag blandar i morötter och äpple men jag brukar köra kylskåpsrens, ibland tippar jag i lite spenat, solrosfrön. Pumpakärnor och ugnsbakad butternutpumpa som blivit över. Kanske lite morgongröt med bovete och hirs som jag kokat för mycket av.

All denna diskussion om bröd, inte äta eller äta? Herregud, ät bröd! Men välj Ditt bröd, och ditt pålägg. En smörgås kan bli en komplett måltid. Ett grovt bröd med hela korn och frön, av surdeg, som fått jäsa länge, och som får ett pålägg av groddar, tomat, rödlök, kanske lite avokado, rökt lax (eller kalkon, skinka, rostbiff, keso) ja variationerna är oändliga. Och du kanske inte ska trycka i dig rostat bröd med marmelad, och ost till frukost eller till kvällsfika. Men en sådan smörgås jag beskrev, kan vara ett mellanmål av god kvalitet eller en lättare måltid, om du kombinerar med ägg och kanske en smoothie?!

 

Tyvärr läste jag i gårdagens tidning om Coop´s surdegsbröd, bakat i Polen, fraktat hit till Sverige, undra vart mjölet kommer ifrån? Skrämmande tanke. Så ofta då jag tar min morgonpromenader så ser jag människor gå in på ICA och Coop och handlar sitt morgonbröd, fast vi har den turen att ha bagerier som öppnar före dessa butiker, varför då välja bake-off istället för hantverk? Och dessutom är bagerierna billigare!!! Varför detta val? Vad innehåller dessa bake-off? Ja inte är det riktig surdeg, utan något surdegs-pulver och många tillsatser, ja vissa bröd innehåller till och med rester från djur, ett visst E-ämne kan vara framställt av gris, e471 närmare bestämt, en fettsyra. Vet människor om det? ÄKTA VARA borde vara något som fler lär sig om. Okej, jag skrev tidigare vi kan inte vara rädda för alla dessa nummer men vetskapen om dem borde spridas. Det går inte att leva helt rent, det är omöjligt men jag tycker att människor ska veta, vad som finns där i. Bakom alla koder.

http://www.aktavara.org/Default.aspx

Hur har jag då kommit fram till detta? Ja, jag läste HEMLIGE KOCKEN, DÖDEN I GRYTAN, ÄKTA VARA…  Och de fick mig att vakna upp, om allt fusk, och det skapade ett intresse att få reda på mer. Kanske började det redan innan, då jag började intressera mig för vad jag stoppade i mig, då jag började lägga om livsstil och letade information på nätet, och ja, den där Fredrik Paulun som kan sin sak, och brinner för mat av god kvalitet (som då blir äkta) att det skulle vara hemlagat, naturligt. Visst jag köper färdiga tacosåser och dyl, men jag läser, tar den med kortast innehåll, och tro inte alltid att den dyraste är renast. Ta en sådan enkel sak som Tomatpuré, Slotts är inte så ren som man kan tro, medans ICA´s innehåller enbart tomat.

Som sagt var inte var rädd för alla nummer men skapa er en medvetenhet omkring dem, vad de kan göra med kroppen och knoppen, vilka korsreaktioner de kan ge i kroppen vid olika diagnoser av sjukdomar, för så är det. Det diskuteras mycket om bokstavskombinationer, om tillsatser, och där finns det mycket att hämta, om azor-färgämnen t.ex ja där är även socker/snabba kolhydrater något att fundera över. Fast det ska ju alla tänka på.

Blir det rörigt i ert huvud med all denna information? Det finns många sidor på nätet att läsa på, föreläsningar hålls runt om i landet, då och då i detta ämne. Jag står här för er också med det jag kan, har lärt mig, och min egen erfarenhet så var inte rädd att kontakta mig, med era tankar.

Kanske lite matinspiration också då, vad stoppade lilla Fröken i magen till lunch idag då, ni kanske funderar vad ni kan stoppa i magen till middag, och ja, till lunch lagade jag en fisksoppa/gryta med tomat, spiskummin och vitlök. Fisken var flundra, grönsakerna var squash, morot, lök, paprika, kikärtor och sockerärtor. Sedan en salladstallrik på sidan med spenat, apelsin, grov riven morot, hackat äpple, oliver, avokado och lite majs, toppade med lite mixgroddar och några delade brysselkålshuvuden.

Så imorgon väntar en sallad med kikärtor, som fått fräsa lite lätt med kastanjechampinjoner, pumpa, paprika och äpple, som jag kryddade med lite härliga afrikanska kryddor. Den tallriken toppar jag med avocado, ägg, mixgroddar, lite broccoli och blomkål, ja blir nog en majskolv att gnaga på också. Sådär härigt färdig mat då man kommer hem från komvux där jag tillbringar morgondagen efter att jag avslutat jobbpasset.

Min inspiration har flödat under förmiddagen, helt underbart då man har sådana dagar. De kommer till Dig också, om inte, maila mig, jag kanske har svar på Dina funderingar och kanske står jag där i ditt kök en dag, och vägleder dig rätt. Vem vet vart vägarna leder oss?

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: