Vikten av Hälsan

Nya varningar om fisk

Ny bild på er lilla inspiratör, vill säga, jag.

Lördagen börjar gå mot kväll, och lunchen har intagits, Rödspätta som jag fyllde med tomat, oliver, ansjovis och lök, till det fräste jag grönsaker som fick en touch av medelhavets smaker. Längtar kanske lite väl mycket dit bort nu när mörkret har kommit till oss.

Middagen har planerats, och ja, tonfisk står på kvällens meny med ugnsbakade rotfrukter med olika löksorter. Och till det snabb ångad kål, blomkål, brysselkål och lite broccoli som nog får lite smak av citron och vitlök.

 

Vilken tonfisk tror ni att vi väljer ikväll?

Jo den färska, burken, den får fylla ut morgondagens middag efter träningen. Smaksätta den med lite krossade tomater som fått koka med lite spiskummin och chili.

Nya varningar kom igår, om den kära fisken, som har höga halter miljögifter, och det är vi själva, människan som orsakat detta. Gråsej, en sådan bra fisk att göra gratäng på eller mala ner till fiskbiffar. Den härliga sillen som vi nu kommer inta till jul, tyvärr. Inte så förvånande för mig i alla fall den norska laxen, som är odlad. Det är sådan skillnad på viltfångad och odlad, inte bara i pris utan i smak och kvalitet. Den odlade är så hårt pressad, hårt uppdriven, för någon vecka sedan kunde man köpa norsk ”färsk” lax för 37 kr/kg för något år sedan var det billigt då den såldes för 99 kr/kg. Vad har hänt? Jo efterfrågan har blivit större, producenterna ser pengar, och kvalitén på fisken går ner. Och all den s.k. lax som säljs i butiken Pink-lax, chum-lax, regnbågslax låt er inte luras, det är inte riktig lax, utan något framodlat, omega värdet är betydligt lägre i dessa sorter, och smaken är inte den samma, att tillaga den är inte lätt utan den blir så lätt torr, ja, jag brukar köpa den ibland i små/trasiga bitar till grytor, wook eller biffar.

Ja, laxen har blivit en favorit bland många dels beror det nog mycket på priset och att det är lätt att hantera lax, går att göra mycket med den och jag håller med, det är en favorit fisk för oss, och vi intar den många gånger varje vecka i olika former.

Hajmal är även det en fisk som är omdiskuterad, vad är det då? Jo från början en dyfisk som lever på havets botten utanför Vietnamn, och då den började säljas här, ja den var så fast och höll ihop bra i gratänger men sedan, den smakade dy, såg ”ofärdig” ut då den serverades, det vart ett spel om man fick tag på bra kvalitet på den man köpte, ibland lyckades man och oftast fick i alla fall jag slänga den fisk jag köpt. Detta är också något man börjat odla hårt, och denna gång är det Vietnamns befolkning som råkar illa ut p.g.a. den förorening denna odling orsakar i deras omgivning. Det finns andra val att göra, Hooki tycker jag är en bra fisk, till ett bra pris, och torsken har ju börjat hitta tillbaka till butikens diskar, äntligen, och med MSC märkning, kolla efter det märket då ni ska köpa fryst fisk, då är fisken okej att köpa.

Alla har ju inte sådan tur som jag har, att kunna vandra ned på torget i stan och köpa direkt från gubbarna som dragit upp nät på morgonen. Det är vardagslycka, dessutom är gubbarna så otroligt trevliga, och slänga lite käft med dem är inget problem.

Men jag propagerar fortfarande för att äta fisk, det är inte svårt att äta trots dessa varningar, kanske ska man se upp för vissa, om man ammar eller väntar barn men gå in på http://www.svenskfisk.se och läs, eller livsmedelsverket http://www.slv.se  och läs där.

Varningen igår om att den kan ge hormonstörningar, skrämmer inte oss i alla fall. Vad dessa miljögifter gör med kroppen, vad gör då den processade maten med oss? Alla konstiga tillsatser som industrin medvetet tillsätter i maten, okej vissa kan vi inte vara utan men mycket behöver inte finnas där över huvudtaget. Det går inte att undvika alla gifter, varningar och så, då skulle vi inte kunna leva alls, med man ska vara medveten om dessa risker, tillsatser, gifter och undvika de som går, minska det man kan och andra varningar ta med en nypa salt. Som allt annat man läser.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: